Снимка: bgonair.bg

Грижовната къщовница - каква е добрата домакиня в 21 век? Доклад на Световната банка показва, че по брой часове, прекарвани в домакински труд, българките почти "догонват" пакистанките при всичкото това пране, готвене и гладене.

Според други съпругата, която стои вкъщи, за да чисти и готви, е останала в миналото. Така ли е наистина?

Актрисата Латинка Петрова обаче не се чувства като пакистанка, а като европейка. "Аз съм българка, която с маникюр, пръстени, шета из кухнята, сподели тя.

"Непрекъснато шетам. Кухнята е моето царство. Обичам да кръжа в нея. Денят ми започва в 6.30 с чаша ароматно кафе и свежа ябълка. В 9 трябва да съм приключила с три блюда. Използвам много магданоз и копър и разбира се, зехтин. Готвя разнообразно, правя и зимнина“, издаде тя в ефира на предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR Латинка Петрова.

Интериорът в дома й е изцяло направен от съпруга й, който е дърворезбар.

"Аз съм бижу съпруга", похвали се актрисата.

През 2009 година 100 000 български мъже са определяли себе си като "домакини". А кои мъже по света най-често помагат в къщи и какво е съотношението спрямо жените?

Мъжете в Норвегия най-често се включват в домакинската работа, докато тези в Япония най-малко помагат на половинките си в домакинската работа. Това е заключението на проучване, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Изследването показва, че "все още има голяма пропаст между половете що се отнася до неплатената работа, което ясно показва, че мъжете в някои страни все още трудно си вдигат повече от малкия пръст, и то отвреме-навреме", се казва в официалното резюме на доклада.

В него се вижда, че сред разглежданите държави турските жени прекарват най-много време в дейности като домакинстване и пазаруване – общо 377 минути дневно, докато техните партньори отделят на подобни задачи по 116 минути на ден. Японските мъже се оказват най-малко въвлечени в шетането – те се занимават с това едва по 62 минути дневно, докато половинките им са заети по 300 минути на ден.

И въпреки че мъжете в Норвегия помагат най-много у дома – по 180 минути всеки ден, техните партньорки пак ги изпреварват с 210 минути, посветени на домакинството.

При все това, северноевропейките се оказват и "кралиците на удоволствията", сочи проучването. Жените в Норвегия прекарват повече от всички други в почивка и забавления – по 367 минути дневно. Следват ги британките с 339 минути на ден, посветени на удоволствия.

Изследването на ОИСР е използвало данни за различните държави от 2005 г. насам, базирани на представителни извадки от до 20 000 души.

Вижте още във видеото на предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase