Снимка: Булфото, архив

Чиновниците на МВР получават двойно по-големи заплати в сравнение със свои колеги в други ведомства като икономиката и културата. Дори в някои от случаите се изисква и по-нисък ценз.

Това става ясно от административния регистър с обявените в държавния апарат конкурси за работа и предлаганите за съответните позиции заплати, пише "Монитор".

За главен юрисконсулт в Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" на силовото министерство се предлагат по 1500 лв. на месец като основно възнаграждение. За същата позиция в Министерството на културата е обявена значително по-ниска заплата - в границите между 440 лв. и 1225 лв.. Въпреки, че за ведомството на Рашидов се изисква година опит повече и има поставени условия за компютърна грамотност и владеене на чужд език.

1500 лв. заплата е обявена и за главен експерт в МВР в дирекцията за управление на собствеността, а за сходна длъжност на същото ниво и професионален стаж в Министерството на икономиката е поставен таван за възнаграждение до 955 лв., което означава, че сумата може да бъде и по-малка.

За младши експерт там пък парите падат до едва 740 лв. В същото време на главен експерт към дирекцията, която поддържа спешната линия 112, МВР вади по 1200 лв., показват още обявите за работа.

Драстичната разлика в заплатите идва на фона на сериозните привилегии, които "чантаджиите" в силовото ведомство имат като изплащането на 20 заплати накуп при пенсиониране.

При опитът на властта точно тази придобивка да ореже наполовина, последва вълна от протести в страната. Наред със служителите в униформа на терен, в защита на крупните си възнаграждения скачат и самите чиновници.

Наред с МВР завидни суми получават и чиновниците в социалното министерство, става ясно още от административния регистър. За позицията началник на отдел там се предлага възнаграждение в границите от 1440 лв. до 2300 лв. В Министерството на финансите таванът за младши експерт е 1800 лв., но началният праг на заплатата е едва 380 лв.

В транспортното ведомство в звеното за разследване на произшествия по въздух, вода и жп заплата на главен инспектор върви между 410 лв. и 1700 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase