Снимка: "Труд"

За да успеем като нация, трябва повече да се подкрепяме. Тук, ако пробие някой, веднага става мразен и започват медийни оплюваници. Тази тъжна констатация за българската реалност направи Станислав Яневски, който стана световноизвестен с ролята си на Виктор Крум във филма „Хари Потър и Огненият бокал“.

Според него има много примери за това.

”Наскоро се проведе една доста гнусна кампания срещу Григор Димитров, а кой друг тенисист така ни е прославял? Кой му е помогнал и му е подал ръка, точно обратното - бори се като вълк сам и сега, за това, че бил отказал да играе на някакъв турнир, се изля такава помия по негов адрес. Както и при мача на Кобрата с Кличко, или сега при добрата игра на волейболистите ни на Европейското първенство - в спорта не може вечно да си победител. В такива моменти ние трябва да ги подкрепим, защото постигнаха огромен успех и те за нас играят. Защо трябваше този негативизъм? Като бием - сме лъвове и първенци, а иначе тотално оплюване”, каза Яневски пред ”Труд”.


Според него най-големият недостатък на политиците ни е това, че не са единни и не мислят за България. ”В Англия например има три партии, а у нас са хиляди партии, партийки и организации и всеки дърпа към себе си. У нас само се чудят как да вземат пари от хората, занимават се с това къде човек си е спрял колата, а не с важните неща”, убеден е Станислав.

”След като в един блок, където живеят 50 семейства няма осигурен паркинг, къде да си паркират хората колите - върху блока ли?”,пита той.


Яневски дава пример за разцвет с Румъния, откъдето се е върнал преди дни.

”Напреднали са много - аз там съм бил отдавна и тогава беше дупка до дупка и релса върху релса, беше голяма трагедия. Столицата им беше разкопана цялата, но сега Букурещ се е превърнал в един красив европейски град”, казва актьорът.

Той е недоволен и от това, че не се хвалим с успехите си и не изтъкваме положителните примери.

”Имаме толкова прекрасни неща. Ето, аз сега се занимавам с организацията на лавандуловия фест - колко хора знаят, че ние сме номер едно по износ на лавандулово масло в света, като вече изместихме лидерите досега Франция?”, казва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase