Джок Полфрийман. Снимка: Булфото

ВМРО излезе със специална декларация, в която призовава “достойните българи да се оттеглят от номинациите на БХК”. Повод за реакцията на войводите стана номинацията на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман за "Човек на годината".

Още по темата
“Номинацията на осъден за убийство е връх на абсурда в дейността на Българския хелзинкски комитет. Този връх обаче не е изненадващ, като се има предвид какво върши тази организация в своята история”, се чете в изявлението на войводите, разпространено до медиите.

В тази връзка партията отправи апел към достойните българи, които също са получили номинация за „Човек на годината“, да се дистанцират от инициативата на Хелзинкския комитет, “за да не стои името им редом до това на доказан от българския съд убиец”.

"А защо тогава БХК не номинира убиеца на Вероника във Велико Търново за човек на годината!? Не отговаря ли той на условията: незадоволен маргинализиран циганин и убиец” питат още от ВМРО в своята позиция.

Както Dnes.bg информира, решението за номинацията на Полфрийман взриви социалните мрежи, като дори преди ден бе организиран протест пред централата на БХК. Реакция последва и от популярното предаване "Господари на ефира", което също бе номинирано за наградата "Човек на годината", но оттегли кандидатурата си заради случая.

"При тези обстоятелства ние не се чувстваме част от подобна инициатива и ще ви помолим да оттеглите нашата номинация. Ако, разбира се, преди това не оттеглите тази на Джок Полфрийман", категорични са от предаването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase