Снимка: Reuters, архив

Между 15 и 50 лева ще похарчим тази година за коледен подарък на член от семейството. Данните са от
проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com.

Според него българските интернет потребители имат намерение да купят подарък на 3-4 души от тесния семеен кръг, като средната му стойност достига 44 лева.

Средната стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг - баби и дядовци, леля, чичо, племенници, братовчеди и др., e 40 лева.

За приятелите отделената сума за Коледа е средно 26 лева, за колеги – 21 лева.

Данни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.

Българските потребители, пазаруващи в интернет, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти.

Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), книги (29%) и компютърни устройства (28%).

86 на сто от интернет потребителите ще се съсредоточат главно върху тесния семеен кръг.

Докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%),  готвещите се да зарадват баба, леля или братовчед са само 18%.

Обобщените резултати от проучването показват, че за тази Коледа средностатистическият активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души за общо 200 лева.

При едно четиричленно семейство пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха.

Проучването е изготвено по поръчка на сайта Pazaruvaj.com от унгарската компания за проучвания GKI Digital през октомври 2015. Реализирано е чрез онлайн анкета сред 550 български граждани. Във фокуса на изследването стоят намеренията на активните български интернет потребители за предстоящото коледно пазаруване за подаръци.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase