Снимка: Булфото, архив

Финансовият министър Владислав Горанов и полицейските синдикати не се разбраха на днешната среща, свикана заради орязването на социалните придобивки в сектор "Сигурност", които планира финансист №1 от следващата година.

Още по темата

Така че протестът на полицаите за утре остава, а очакванията са, че 20 000 служители на реда, което е 1/3 от всички, ще излязат на улицата.

Имаме подадени заявления в сряда от 18.00 часа за протести в София, Плевен, във Враца, Елхово, Варна и Добрич, заяви Галентин Грозев, един от синдикалните лидери в МВР и се зарече, че протести ще има всеки ден.

Синдикатите днес само били информирани за проектобюджета за следващата година, в който са заложени по-малко средства за сектор "Сигурност", в т.ч. и намаляване от 20-те заплати на напускащите МВР.

"Министър Горанов единственото, което каза е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР?", или нещо от този вид. Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионери… Това за нас е обидно и дори няма  да го коментирам", отсече след срещата Грозев.

Синдикатите ще търсят среща отново с ръководството на Министерството на финансите и на МВР в петък или понеделник. На тази среща те ще настояват да присъства и премиерът Бойко Борисов, каза Грозев.

Синдикатите вече се оплакаха, че Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО.

Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase