Снимка: Булфото, архив

380 лева е минималната заплата в страната, линията на бедност е 295 лева, а реално издръжката на един човек в края на септември е била 560,81 лв.

Една трета от българите живеят в условия на тежки материални лишения, а почти 2,5 милиона пък са с доходи под линията на бедност, отчете лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Само 1,4 милиона от българите имат добър стандарт на живот по родни критерии, пресметна той.

При средно ниво за ЕС от 24,4%, цели 40,1% от гражданите са застрашени от бедност и социално изключване.
В сравнение с 2008 година издръжката на живот е скочила с 19% или общо с 363 лева за четиричленно домакинство. Все още обаче общият доход за едно лице е само 2/3 от нужните пари за издръжка.

За третото тримесечие на годината има ценови ръст, макар и лек, във всички основни хранителни групи - хляб, риба, животински продукти, плодове и яйца, съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

За да свърже двата края на едно семейство с две деца в през септември са му били нужни общо 2 243 лв.

През третото тримесечие на тази година продължава низходящият темп на издръжката на живот и отново се отчита намаление с 0,2 процента спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво, отбеляза Иванова.

Според нея дефлацията все още не е устойчиво и трайно преодоляна, макар в началото на годината да се наблюдават някои индикации за възстановяване на инфлацията. Все пак на годишна база се отчитат темпове около и малко над нулата, допълни изследователят от КНСБ.

Факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот са значителният спад при цените на петрола на световните пазари, поетапното намаление на цените на топлоенергията - средно с 8,8 на сто от началото на годината, низходящата динамика на международните борси и на вътрешните цени на селскостопанските продукти, повлияни от руското ембарго оказват натиск за понижаване на крайните потребителски цени, анализират от КНСБ.

Според синдикатите обаче общият доход от 401 лева е на изключително ниски нива и дори при този темп на нарастване, все още не е в състояние да позволи достоен начин на живот.

Ръстът на средната работна заплата в частния сектор е 9,2% и изпреварва два пъти този в обществения, който е 4 на сто.

Минимална работна заплата на пълно работно време получават от 11,2% , което е 250 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase