Снимка: БТА

Бюджетният дефицит от 2% за догодина е достатъчен компромис, смята премиерът Бойко Борисов.

На извънредното заседание на Министерския съвет, на което бяха одобрени бюджетите на държавата, общественото осигуряване и здравната каса, Борисов обяснява, че най-важното за едно десноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина.

Още по темата
"Правилното е министърът на финансите да иска 0% бюджетен дефицит. Това означава от вас да вземем милиард и осемстотин, от всички. След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим", казва Борисов според стенограмата от заседанието.

По думите му дългът е опасен за големите държави, но за малките е изключително критичен.  Той даде пример, че за армията и за МВР отиват сумарно 240 милиона за това, че необосновано тези, "които имат наглостта да говорят сега", са вдигнали заплатите.

"Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж. Втори път, не се подвеждайте, когато ви казват, защото и при мен са били синдикатите: "Пуснете го 2,5 бюджетния дефицит, нали 3 ви е границата”. Да, но това означава да харчим на следващите поколения парите“, коментира Борисов.
Той призна, че добавките за пенсионерите са "лява политика", но допълни, че "те са нашите майки и бащи".

"Дадохме 100 милиона да поправим магистралите, които преди 40 години са правени. И мостовете – щяха да паднат. Дадохме ги. На животновъди, тютюнопроизводители и на кой ли не…Трябва да ви кажа, ако не се бяхме хванали да си съберем тези милиарди в бюджета, по никакъв начин нямаше сега дори да можем да вържем на 2% дефицит", разясни той пред министрите.

Борисов изрежда, че спешната помощ трябва да е по-добре платена, за да има по-добро здравеопазване на терен, а в общините, ако проектите по европрограми не се кофинансират, ще бъдат загубени милиарди.
Премиерът хвали и екоминистъра Ивелина Василева, "на която иначе гласа не можеш да й чуеш", че в нейния ресор има усвояване на 99% от еврофондовете.

Борисов припомня откриването на пречиствателна станция в Равда вчера. "И вчера това, дето се вика – връзваме лятно време целия кръг: Слънчев бряг, Ахелой, Равда, Несебър, това са 4 хиляди тона фекалии на месец! Министър Москов ще ви каже какви ешерихие коли и какво плува в морето, и защо децата се връщат, и всички туристи от Слънчев бряг, като си дойдат всеки кашля, киха или има стомашно-чревно разстройство. 2000 тона е утайката сега, което се е утаявало в този иначе затворен залив“, коментира той.

Премиерът обещава да продължи събирането на повече приходи.

Бюджетен дефицитен от 2% дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че милиард и осемстотин милиона ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%. Предишното го докарахме до 0,45. И ако виждате балансите и разликите – нито в здравеопазването, нито в образованието са драстични, или в социалната сфера, цифрите на бюджет, който е харчен тогава и сега. Имаме резерви, смята той.

Според премиера резервът е от тези, които неправомерно вземат пенсии и и настоя с отпечатъци или други мерки да се съберат приходите от тях, за да има за политики.

"Знаете как стискахме за отбраната, държахме ги на долния праг, но, един път, като членове на НАТО сме задължени да спазваме тези правила. Сега, много им е лесно и на синдикатите, и на работодателите да казват: "Популистко е, не давайте за отбрана, защото за образование и здравеопазване е по-важно”. Така е, по-важно е и ние затова се постарахме да увеличим и на учителите заплатите, както бяхме обещали. Да, иска ни се още да увеличаваме и ще увеличаваме като имаме повече приходи, но не можем да оставим армията в положение да е в недостиг или да се създава риск за хората", подчертава той.

Борисов напомня, че между първо и второ четене в НС пак ще има дебати, "ако някъде нещо сме пропуснали или толкова е важно, все пак нашият работодател парламентът ще ни нареди“. Според негодефицит от 2% е достатъчен компромис.

Не искам да забравяте, че цъкащата бомба в енергетиката от близо четири милиарда продължава да съществува. Банките вече не дават банкови гаранции без държавна гаранция за енергетиката. Така че, знам колко е важно за всеки един от вас, но това е положението, обобщава той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase