Снимка: Dnes.bg

Хората с тежкостепенно затлъстяване в България са 280 000, съобщи на пресконференция проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад. Ташо Ташев", цитирайки данни от Световната здравна организация.

По думите му в България само 21% от възрастното население има достатъчна физическа активност - т. нар. 10 000 крачки на ден, което е изключително важно за поддържане на добро тегло и за предпазване от диабет и сърдечно-съдови заболявания, съобщава БТА.

Българските деца са на първо място по седмично гледане на телевизор и на компютър. Те стоят пред екраните около 25,7 часа на седмица, което е много лош показател, коментира Ханджиев. От 5 до 15 процента през последните 10 години се увеличава затлъстяването и наднорменото тегло. България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, което също е проблемно.

Според цитираните от д-р Ханджиев изследвания на Световната здравна организация, през миналата година в света е имало 2 милиарда души с наднормено тегло, а през 2025 те ще бъдат 2,7 млрд. души.

Проблемите на болестите, свързани с храненето могат да се разрешат само ако се обединят усилията на специалисти, медии, производители на храни, напитки и лекарства, и на неправителствени и правителствени организации, смята експертът.

По думите му няма нездравословна храна. Всичко, което е създадено от Господ или природата, е добро за нашата трапеза, но има болестни състояния, възрастови и физиологични състояния, при които една храна е нездравословна, а друга - здравословна, коментира докторът.

Ласка Ненова, основател на " БГ бъди активен" също е на мнението, че няма нездравословна храна, а има нездравословни количества и липса на физическа активност. Според цитирани от Ненова изследвания, физическата неактивност причинява повече смъртни случаи отколкото тютюнопушенето.

Според изследване на "БГ бъди активен" 77% от българите не са физически активни. Останалите 23 процента са обикновено млади хора от големите градове. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много заболявания, заяви Ненова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase