Снимка: архив Булфото

От началото на годината до момента са заловени 22 хиляди бежанци. Това обяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев пред БНТ. Той съобщи, че последните месеци са били изключително натоварени – хващани са били по 4000 души на месец.

Гунев обясни, че като бариера за намаляване на мигрантския поток, до края на годината трябва да бъдат завършени и съоръженията по южната ни граница. Вече са завършени  повече от 15 км, каза зам.-министърът.

Заместникът на Румяна Бъчварова се противопостави на публикациите в западните медии, които обвиняват източноевропейците, че са безчувствени по отношение на бежанците.

"Те вероятно са справедливи, но пропускат няколко важни елемента, като това, че в България няма институции, които да интегрират бежанци и мигранти. Освен това социалната нагласа за това да се приемат имигранти у нас липсва", каза зам.-министърът.

Гунев не отрече, че вероятно сред групите на каналджиите има и полицаи. Той обаче беше категоричен, че МВР работи по проблема и дори има арестувани. Най-често те са от Гранична полиция, но често сред провинилите се има и служители от районните управления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase