Снимка: архив, Булфото

Сегашните български пенсионери получават по-високи пенсии от техните връстници преди десетина години, но са много по-самотни, каза в интервю за БТА финансовият експерт Мика Зайкова.

"Причината е, че за 25 години разрушихме ценностна система, която не беше пригодна за сегашната обстановка, заради измислените идеали като светлото бъдеще, което никога не идва, но не съградихме нова", коментира тя в днешния Международен ден на възрастните хора.

"Оставихме две - три поколения да се лумпенизират, нарушихме човешките взаимоотношения, солидарността между нас, връзката между поколенията", допълни експертът.

Според Зайкова заради мизерията и липсата на пари, българските семейства се капсулирали и връзките в обществото се разрушили.

"Тези, които сега излизат в пенсия, са герои, те преживяха смазващите промени на няколко режима, и въпреки това оживяха и продължават да дават, заяви Мика Зайкова. По думите й никой от тях не желае да бъде героизиран, но са нужни малко почит и уважение и то не само на първи октомври", каза тя.

В деня, в който обществото трябва да покаже уважение и почит към направеното от възрастните хора, тъжната равносметка, според Зайкова е, че то ги е забравило.

"За това говорят и нивото на пенсиите, и здравна грижа, и скайп-бабинството", каза експертът.

Средната пенсия в България е 317 лева – много близко до прага на бедност

Средната пенсия в България е 317 лева, което е много близко до прага на бедност - 286 лева.

"25% от пенсионерите са с пенсия под 200 лева, което не е мизерия, а дъното на мизерията", отсече Зайкова.

"Вярно е, че в България 70 на сто от пенсионерите работят, но те работят от мизерия, много от тях на неподходяща заетост, пряко сили", отбеляза експертът и допълни, че сред тях има прекрасни специалисти, които могат да помагат на младежи в програмите за чиракуването.

Пенсионерите у нас към 30 юни са 2 177 216

По данни на НОИ броят на пенсионерите към 30 юни 2015 г. е 2 177 216 души. Това е с 2 766 по-малко спрямо същия период на 2014 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за юни е 313,39 лв. Спрямо юни 2014 г. пенсията е нараснала номинално с 12,80 лв. (4,3 процента), а реално за едногодишен период с 4,9 на сто, сочат данните на НОИ.

Общата средна продължителност на получаване на лична пенсия от 16,4 години за 2000 година е нараснала на 22,8 години за 2014 година, или с 6, 4 години повече.

Според евростатистиката българите над 65 г. са най-често заплашените от бедност в ЕС

Хората в България на възраст над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС, показват данни от проучване на Евростат, представени преди дни от Европейската комисия.

Средно в ЕС от бедност са заплашени 25,9 на сто от хората под 65-годишна възраст, а при пенсионерите делът е 18,2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase