Снимка: Булфото, архив

Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към големите язовири, съобщиха от МОСВ.

От там посочиха, че процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 62 на сто, като в язовирите с основно предназначение питейно-битово водоснабдяване процентът е 75,9 на сто. Няма опасност при язовир "Пчелина", той прелива целогодишно, се посочва в съобщението.

От МОСВ следят също речните легла и общинските язовири. В Дунавския район през изминалото денонощие, вследствие на падналите валежи във водосборите на реките, се наблюдава повишение на водните им нива. Теченията им протичат в речните легла и към момента няма получени сигнали за опасност от наводнения. Няма получени сигнали и за критични водни нива по язовирните стени на язовирите на територията на Басейновата дирекция.

В Черноморския район за осигуряване на свободен обем се изпускат язовири край Шумен, Търговище, Омуртаг, Долни чифлик, Провадия, Бургас, Камено, Приморско, Айтос, Карнобат. Няма данни за критични ситуации по Черноморските реки и засегнати населени места, се посочва в съобщението.

В Източнобеломорския район през изминалите часове са регистрирани нови повишения почти в целия басейн на р. Марица. В община Пирдоп язовирите "Душанци" и "Жеков вир" разполагат с достатъчно свободен обем.

Реките, преминаващи през населените места на община Ракитово са с добра проводимост. Няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

В Западнобеломорския район няма постъпили сигнали за критични водни нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични нива и възникнали аварийни ситуации по реките, дигите и укрепителни съоръжения. Няма данни за преливане на вода през преливниците на големите язовири, с изключение на яз. "Пчелина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase