Снимка: Нова тв

Позицията на Светия Синод за бежанците е много адекватна и аз изцяло я споделям. Ние ще приемем тези хора, но можем ли да им окажем адекватна помощ? Защо един български пенсионер да живее със 150 лв. пенсия, а за един бежанец да плащаме по 1000 лв? Къде е справедливостта, запита в ефира на Нова тв отец Силвестър от Сливенската епархия.

Общ преглед

Вчера Патриаршията разпространи становище, в което призовава кабинетът да не допуска повече бежанци в България.

В съобщението БПЦ се обявява категорично срещу войната и настоява, този, "който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава". Въпреки това обаче от Светия Синод уточняват, че Църквата изпитва състрадание и призовава към солидарност с всички хора, които вече са попаднали сред нас и се нуждаят от помощ и подкрепа.

"Ние смятаме, че това не са бежанци, а хора, които по някаква друга причина пристигат в Европа. 90% от тях са мъже между 19 и 40 години. Обикновено бежанците са жени, деца и старци. В случая имаме подмяна на термини", изтъкна отецът.

Той поясни, че Църквата по-скоро призовава правителството ни да лобира за мир в регионите, в които се води гражданска война.

"Тези, които са дошли, ще ги приемем. Но няма да е християнско да насилваме нашите бедни българи да ги издържат. Църквата държи на справедливостта. Проблемът е, че няма да издържим на натиска", смята отец Силвестър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase