Архив: Булфото

Все по-малко родители оставят децата си в социални домове, обяви пред България Он Ер Николай Златев от фондация "Социално подпомагане и включвания".

Според него тайната на осиновяването трябва да отпадне и изоставените, а и осиновените деца да знаят кои са биологичните им родители. "Всеки човек има право да знае миналото си – кои са родителите му, защо е бил изоставен", мотивира си той.

Златев поиска да има повече мерки за интеграция на децата след навършването на пълнолетие и напускане на социалните домове.

Юристът Фани Давидова, която консултира бъдещи осиновители също смята, че тайната на осиновяване не бива да съществува.

"Децата имат пълното право да получат информация за своя биологичен произход", каза тя. Според нея осиновителите трябва да бъдат дори задължавани да разказват на детето за акта на осиновяването и за неговата история. Юристът разказа каква е практиката в момента.

Децата от домовете имат информация за биологичните си родители. Но когато едно дете е оставено със съгласие за осиновяване и съдът допусне това да се случи, тогава се издава нов акт за раждане, в който се вписват данните на осиновителите. Затова тези деца нямат право на информация за биологичния си родител – те нямат достъп до социалното досие, нито до оригиналния си акт за раждане, който съществува и се пази в институциите, обясни юристът.

Според две решения на Европейския съд информацията, която касае такива деца, трябва да се раздели на две - информация за биологичните родители и социално досие, което включва мотивите за осиновяване, в каква среда е раснало детето, причини за изоставянет му.

Съдът е решил, че при всички положения трябва да се предоставя вторият тип информация. А другата информация се оставя всяка конкретна държава да реши как да постъпи при конкретен казус. Мотивът е, че ако има пълно разкриване на тайната за осиновяване, част от жените, които оставят децата си, ще започнат да раждат в нездравословна среда и ефектът би бил негативен.

В нейната практика тя казва, че няма случай на родител, който да не е съобщил на детето си тайната на неговото осиновяване.

Затова в предстоящия дебат по темата, който Министерство на правосъдието започва, трябва да се намери баланса на интересите между правото на жените да раждат в здравословна среда и запазят своята анонимност, а от друга - правото на децата да научат истината за своя биологичен родител, убедена е Давидова.  

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase