Снимка: Булфото, архив

Според социолога Андрей Райчев България и Румъния са в много сложна ситуация относно бежанския проблем, тъй като, от една страна, като членове на ЕС са приемници на бежанци, а от друга страна, самите те са "износители" на емигранти.

Още по темата
„Българските емигранти в чужбина - това е по същество ромски проблем, който обаче не е дефиниран официално като ромски. Госпожа Меркел наскоро държа реч в Дуисбург, в която най-после каза нещо много важно, но не го каза докрай - с цялото ми уважение към нея. Тя каза приблизително, че не всички емигранти са добре дошли. Тези, които идват само за социални помощи и не искат да работят, не са добре дошли. Това е съвършено правилна постановка на въпроса. Когато емигрант отива в САЩ, той отива да работи - и си търси работа. Когато емигрант отива в Европа, той търси социални помощи. Тази практика трябва да се прекрати - няма никакво съмнение“, коментира той в интервю за в. „Стандарт“.

Според него колкото по-бързо Европа прекрати тази практика, толкова по-безболезнено ще реши проблема, защото  не може да се окаже социална каса за милиони хора.

„Българите - неприятно е да се каже, но това е обективен факт - схващат имигрантите в страната си като вид "цигани", защото това е единственият опит на българина с чуждото. При първата сирийска вълна в България властите се справиха, но населението реагира толкова лошо, че в страната се получи нещо като автоимунизация срещу бежанците. Обстоятелството, че те сега минават през Македония и Сърбия, не е случайно“, коментира Райчев.

Той твърди, че ако Европа наистина колабира в настоящия си вид, тя няма да се преизмисли, а ще се разпадне.

Просто хората ще разберат това не като ново начало, а като край на "експеримента". Много по-лесно е да се намери консенсус вътре в Европа и да се направят необходимите крачки напред. Но като гледам сегашното лидерство на ЕС - нещата не отиват натам. Те сякаш мислят, че могат да продължат постарому, посочва социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase