Тодор. Кадър: Нова тв

След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор, който се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него.

Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.

"Заслугата да го намерим е обща, на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо. Когато разбрахме, че е добре, го прибрахме към София", заяви пред Нова тв Захари Димитров, който пръв стига до момчето.

Още по темата

"Претърсвахме района по определена схема, беше ред на тези заслони да се прегледат", допълни неговият колега Милен.

По думите му за откриването на Тодор влияние оказало и присъствието на негов близък в екипа, който бил със спасителите.

"Неговият роднина извика името му и момчето излезе от храста, където се беше скрил", допълни Милен. Човекът, който извиква името на младежа, е вуйчо му – Асен.

"Не знаете какъв адреналин, извикваш името му, а той се показва иззад една коприва. Не е имал никаква храна, една кофичка кисело мляко имаше, но той още на Черни връх я е изпил. Имаше наблизо вода, той ми каза, че е пил, но като влязохме в колата със спасителите му извадих две шишета по литър и половина и той и двете ги изпи", разказа развълнуваният му вуйчо.

По думите му младежът, който има здравословни проблеми, е изгубил ориентация на Витоша и заради това се е отклонил от родителите си.

Според ръководителя на спасителната операция Павел Павлов такова претърсване във Витоша досега не е правено.

"Използвахме дрон, което за първи път се случва при издирване на човек, което пък ни даде възможност от въздуха да огледаме възможните места, за да сме сигурни, че Тодор не е точно там", сподели той. Павлов обяви още, че планинските спасители на БЧК винаги тръгват на мисия с ясната цел да открият издирвания жив.

Dnes.bg припомня, че младежът, който е със заболяване от аутистичния спектър, се загуби по време на юбилейно организирано изкачване на Черни връх в неделя.

Търсенето продължи 4 дена, взеха участие планинските спасители, доброволчески отряди, екипи със следови кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase