Общ преглед

Българин, който живее в Америка, реши да възроди селско читалище. Наско Атанасов разбира за рушащата се театрална зала в първомайското село Татарево и решава да събере доброволци и средства, за да бъде възстановена. Година, след като идеята се заражда, младежът вече е на финалната права за осъществяването на мечтата му.

"Дойдох в читалището и библиотекарката ми каза искаш ли да видиш театъра и тя отвори тук тази врата, която винаги е била тук, когато съм бил малък и не съм знаел какво има зад нея и изведнъж блесна тази зала, която беше в окаяно състояние, но беше достатъчно да видиш какъв потенциал има", разказа пред Dnes.bg Наско Атанасов.

Той заминава за САЩ, за да учи икономика и политология. По-късно записва актьорско майсторство в Холивуд. Ваканцията миналото лято решава да прекара в родното му село Татарево. Тогава посетил местната библиотека и открил, че в сградата се намира и театрална зала. Тя половин век се криела зад прашни врати и изпочупени прозорци.

Така Наско решава да възроди традицията на представленията. Тогава провежда инициативата "от нищо нещо" в САЩ и набира средства и доброволци от Америка за ремонта на сградата. През последния месец в читалището кипи усилен труд на доброволци, сред които и този на Дейвид Ростън от Холивуд.

"Това е една интересна история, която се случва в България, но проблемът го има и на други места по света и смятам, че културата трябва да се запази.", заяви пред Dnes.bg Ростън.

Той споделя още, че Наско е човек със страхотна визия и го е вдъхновил да се присъедини към благородната кауза.

Доброволците подредиха изложба със снимки от годините на построяването на читалището. За да покажат, че театърът е жив, подариха на жителите на Татарево и представление.

"Истината е, че ако ги нямаше хората тук, които си дават времето, усилията и парите, това нещо нямаше да се случи изобщо", казва още българинът Наско Атанасов.

Сега доброволците от Америка са решили да възродят и други забравени театри в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар