Снимка: Президентската пресслужба

Според президента Росен Плевнелиев нашето поколение има морални сили и задължение да изгради справедлива и просперираща България. Това каза днес в Габрово държавният глава в словото си по случай 138-годишнината от Шипченската епопея - епични боеве при Орлово гнездо за отстояването на връх Шипка и за свободата на България, през август 1877 година.

Още по темата

Президентът призова да пазим истински значимото и ценното - децата, семейството, Родината, Свободата.

В словото си президентът постави акцент на общочовешките ценности и посочи, че нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република, нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика, а нашият път е европейският.

Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент, и в най-голямата криза, българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили, че и най-тежкото робство и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат, посочи президентът.

По думите на държавния глава ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух, а в трудните моменти показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Такъв е примерът на опълченците - горди и всеотдайни защитници на свободата и на Родината, каза Плевнелиев и допълни, че така са действали нашите предци - със силата на морала и човещината, когато са защитавали своите братя евреи от изпращане в лагерите на смъртта.

По думите му неслучайно един мъдър президент е казал: "Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа."

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев участва в отбелязването на 138-годишнината от Шипченската епопея. Националните тържества са под патронажа на държавния глава.

На тържествената вечерна проверка с участието на националната гвардейска част, на централния площад "Възраждане" в Габрово, президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase