Снимка: архив, Reuters

Българчета от три училища са блокирани в далечен Китай. Те са участвали в международно състезание по математика, на което децата са спечелили 8 отличия, но вече втори ден не могат да се приберат у дома, съобщи bTV.

Групата ученици и техни преподаватели е трябвало вече да са кацнали в София, но отложен полет заради технически проблем с един от самолетите възпрепятства прибирането им навреме.

По първоначален план децата е трябвало да пътуват от Чангчун през Пекин и оттам да излетят за Москва, където да се качат на самолета за София. Забавянето на първото летище обаче е довело до изпускане на връзките за руската столица.

„Цялото изкарване и цялото състезание беше някакъв сървайвър поради китайските организатори. По средата на състезанието ги местиха от един хотел в друг. Доколкото знам, учителите е трябвало да си платят стаите. Насъбра се една седмица с по 3-4 часа спане и сега това връщане просто съвсем ще умори децата”, каза пред bTV Кристиан Димитров, баща на един от учениците.

36-членната група от ученици и преподаватели е приета в посолството ни в Пекин веднага щом са кацнали в китайската столица. 11 души вече пътуват за Москва, откъдето ще хванат самолета за София. За останалите мисията ни в Китай търси свободни полети, съобщиха от външното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase