Снимка: TV7 Иванка Славчева

Малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен.

На това става свидетел Иванка Славчева, която близо половин година работи като педагог там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

Иванка преминала обучение, а същинската й дейност започнала през февруари. Тогава центърът посрещнал първите шест деца и младежи от Берковица. Първоначално нещата тръгнали добре, но след това започнали проблемите.

Едно от децата, 17-годишно момче, започнало да буйства и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая.

"Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка", разказа жената пред TV7.

"Успокояването" на детето станало с побой.  "Започнаха да го връзват с колани. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център. Аз избухнах и казах: "Спрете!". Просто се разревах, не можах да издържа", добавя тя.

Славчева разкрива, че има още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решава да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра.

От Агенцията за закрила на детето направили проверка и установили, че има нарушения – пропуски във воденето на документацията, липса на реална оценка за действителните потребности на детето и др. Малко след проверката обаче, Славчева е уволнена.

Към момента служителите са издали само предписания на центъра. Иванка обаче не е сигурна, че са настъпили промени и смята, че тормозът и малтретирането над децата продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase