Снимка БТА

Освен Министерството на здравеопазването, и НЗОК може да подпомогне парично университетските, областните или общинските болници, които имат спешни отделения и обслужват голям брой население, каза днес във Варна министър Петър Москов.

По думите му вариантът е Надзорният съвет на касата да промени методологията за оценка и финансиране на лечебните заведения, като тези, които поемат спешните случаи, получат повече средства.

Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. По думите му темата за приватизацията или навлизането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.

За идеята медицинските сестри да бъдат задължавани да практикуват няколко години първо в родината си и едва след това да имат право да работят в чужбина, министър Москов посочи, че вече се извършва правен анализ доколко е възможна такава стъпка.

Ясно е, че произвеждаме кадри, които се реализират изключително успешно навън, а у нас се оформя дефицит, каза Москов, цитиран от БТА. По думите му, ако правният анализ не покаже противоречия с европейското законодателство и директиви, не е изключено да се вземат такива мерки.

Във Варна министърът на здравеопазването посети двете най-големи болници. Той изрази задоволство от състоянието на университетската лечебница и посочи, че е снабдена с модерна апаратура и разполага с много качествени кадри. За областната болница министърът посочи, че има нужда от финансова стабилизация и реорганизация на Спешното отделение.

Тъй като лечебницата поема спешни случаи не само от региона, министерството ще осигури допълнителни 200 хиляди лева за апаратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase