Меглена Кунева. Снимка: БТА

Следващата седмица ще е първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева на дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.

Още по темата
В рамките на форума бе представен опитът на Хърватия и Полша. Вицепремиерът изрази надежда съветът да даде тласък на реформите с антикорупционна насоченост.

Меглена Кунева открои сред задачите през следващите месеци приемането от НС на проекта на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, определяне на директор на Националното бюро за предотвратяване на корупцията.

Вицепремиерът каза, че днес няма бъде оповестено неговото име, но изложи своята представа за профила му - "смел, почтен, с желание да работи и носи отговорност".

Кунева отбеляза, че е имало предложение в проектозакона да се включи изискването за конкретно образование - юрист или икономист, но по думите й това е ограничаващо.

Сред другите задачи тя посочи и назначаване на служители в бюрото, като от действащите органи ще останат тези, които са минали успешно проверката на интегритета, предаде БТА.

Ще се търсят млади и компетентни хора, чиито интегритет периодично ще се проверява, за да има сигурност за
тяхната независимост и компетентност.

По проектозакона вицепремиерът заяви, че той ще засегне всички, заемащи висши публични длъжности. Ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си и това на съпрузи и партньори, с които живеем от години, ще декларираме повече от това, което сме декларирали досега, и ще ни проверяват, изтъкна вицепремиерът.

Тя изрази съгласие, че това е навлизане в личното пространство, но допълни, че в обществото има критична нужда от почтеност и честност. Кунева се надява депутатите да разбират добре това и да не смекчават закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase