Снимка: БТА, архив

В последните дни бизнесът се оплаква от повишаването на цената на електроенергията, но не отбелязва, че за година цената за бита се повишава с почти 15%, коментира в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Още по темата
В същото време на бизнеса е била дадена възможността в продължение на година – година и половина да плаща два пъти по-ниска стойност на таксата „Задължения към обществото” спрямо българските граждани, допълни още той.

Припомняме, че от работодателските организации посочват, че битовите абонати не са плащали такава такса. Реално в предишните си ценови решения от енергийния регулатор не определят отделна стойност на таксата на регулирания пазар, а тя е част от общия микс на Националната електрическа компания (НЕК).

В последното ценово решение, което така и не влезе в сила от 1 юли, е предвидено повишаването на цената на тока с 2% от новия регулаторен период. Иванов гарантира, че „няма да сложи подписа” си под решение, предвиждащо по-голям ръст на цената за домакинствата с по-голям темп от инфлацията. Ако има обективни причини обаче, може да има преразглеждане на модела и цената да се повиши с по-малък процент.

Отсрочката в определянето на цената на тока за новия регулаторен период води до увеличаване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) от 50-60 млн. лева месечно, призна Иванов. Той обаче допълни, че е имало обективни причини за отлагане на решението.

Сред тях е изготвянето на наредбата в подкрепа на енергоемката индустрия, както и на наредбата за топлофикационните услуги, посочи още Иванов.

„И на трето място, трябваше да дадем на правителството да реализира тези мерки, които набеляза с цел да се постигнат по-добри условия, не само за бизнеса, а изобщо за потребителите на електроенергия в България. Ако бъдат променени параметрите в резултат на усилията на правителството, ние ще реагираме в края на месеца цените да бъдат коригирани надолу”, допълни той.

В КЕВР вече е получен първият доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и се проучва от експертите. Ако има нарушения, това ще бъде отразено в цената за изкупуване на електроенергията, определяна за съответния производител.

Председателят на КЕВР е категоричен, че ценовото решение от миналите седмици е балансирано и отразява състоянието на сектора в края на миналия месец. Моделът е качествен и позволява въвеждането на енергийната борса в края на годината, обясни още Иванов.

"Отлагането на решението за цените с шест месеца означава НЕК да фалира”, смята председателят на регулатора и допълни, че 2015 година е последният шанс за реформа в енергетиката.

По отношение на енергийната борса, която трябва да заработи в края на годината, Иванов обясни, че плановете предвиждат да има търговци на електроенергия, които ще предлагат пакети с определени условия за битовите потребители и всеки ще може да избере най-добрата оферта. „ЧЕЗ, EVN и Енерго Про няма да са задължителни, но не пречи хората да останат при тях като крайни снабдители, които ще се конкурират с другите търговци”, посочи председателят на КЕВР.

Иванов беше категоричен, че КЕВР е независима институция  - и политически, и корпоративно. „Надявам се, че това ще остане така и за напред”, допълни още той. Регулаторът е арбитър в енергетиката и няма приятели, нито врагове сред енергийните дружества, каза Иванов.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase