Снимка: Булфото, архив

В рамките на утрешния ден, при благоприятни условия, пускаме основните участъци от АМ Тракия. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в предаването "Още от деня" на БНТ.

Тя съобщи, че заради изискването за качество на извършваното строителство е забранено полагането на асфалт и маркировка.

Министърът коментира, че е разглеждана идеята да бъде изготвен „черен списък“ на фирми-изпълнители, които са давали фалшиви документи или са извършили некачествена работа при изпълнението на различни проекти, но европейската директива го определя като неравно третиране и констатира, че провалът на даден изпълнител в един търг, не означава повторен провал в друг търг.

Тя наблегна, че при строителството на пътната инфраструктура се упражнява контрол в максимална степен, като даде пример с моста на 9 км на автомагистрала Тракия, където е положена наново изолация.

Контролът върху качеството на работата се извършва с помощта на специализирани роботи, с които се измерва товароносимоспособността, съобщи Павлова.

Министърът припомни, че два дни предсрочно е завършен ремонтът между пети и десети км на АМ Тракия и в участъка между 63 и 67 км.

Тя заяви, че до края на утрешния ден ще бъдат пуснати основните участъци от автомагистралата, като поетапно за по няколко часа, ще бъде извършено прехвърляне на движението, за да се постави и шумящата маркировката при благоприятни климатични условия.

За да не се натоварва допълнително трафикът, това ще се прави поетапно, на по-къси участъци от по 4 км, в интервала между 10 часа и 16 часа, когато трафикът е най-слаб.

До края на седмицата ще бъдат завършени ремонтните дейности на общо 45 км от АМ „Тракия“, обобщи Лиляна Павлова и допълни, че оставащите 5 км от по направлението София-Пловдив ще се ремонтират през септември.

Тя информира, че ще продължи работата по четири виадукта на АМ „Тракия“ и на още толкова по АМ „Хемус“, като двата по-малки виадукта на южния аутобан ще бъдат готови на 20 юли, а останалите – през есента.

Министърът потвърди сроковете за завършване на двата участъка в строеж от АМ „Струма“. Тя съобщи, че въпреки проблемите при изпълнението на Лот 4, строителят работи при 24-часов режим, за да изпълни проекта в срок.
Павлова информира, че се налага изместване на жп линията, което ще преустанови движените на влакове към Гърция за няколко дни. Затруднение за изпълнителя създават и прекратените доставки на битум от Гърция, за които в момента тече предоговаряне, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase