Снимка: Булфото, архив

Предварителни данни на Националния статистически институт за 2013 година, показват, че приходите от производство и разпространение на дрога, контрабанда на цигари, алкохол и проституция у нас възлизат на 225 млн. лева. Като цяло отражението на включването на тези дейност в БВП е 0,28 на сто, каза в интервю за БТА председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Той обеща, че след девет месеца ще има по-точни предварителни данни за 2014 година.

Има изненадващ ръст на населението в област Кърджали за миналата година, коментира Цветарски.

Както в цялата страна, така и там естественият прираст е отрицателен - малко над две на хиляда, а миграционният прираст е 12 на хиляда в рамките на една година.

Според шефа на НСИ вероятната причина за това е изборната миграция преди местния вот през октомври.

Данните на статистиката отчитат, че средният българин след повече от сто години, откакто се правят проучвания, е поостарял - на 43,2 години, което дори в средноевропейски мащаб е доста висока възраст, живее около 71 години за мъжете и 78 - за жените, като има вероятност след 70 години наследниците му да живеят с 15 години повече.

Средният българин е със средно образование, но с тенденция да го повишава към висше.

Този българин живее в едно домакинство със среден брой хора 2,4 или в едно домакинство има по-малко от едно и половина деца.

Средният българин получава заплата от 882 лева и почти половината от дохода му се изразходва за храна и безалкохолни напитки и поддръжка на дома.

Той работи главно в сферата на услугите и живее основно в градовете в собствено жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase