Снимка: архив, БулФото

Референдумът за изборните правила е неизбежен, смята политологът Димитър Димитров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Няма как да не бъде постигнато политическо съгласие по предложението на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори. Хората трябва да се чувстват отговорни за нещата, които се вършат и как се случва управлението. Единственият начин за това е гражданите да бъдат питани", коментира той пред БНР.

Още по темата

По думите му пряката демокрация, с допитване до гражданите, е единственият рационален отговор за нарастване на значението на популизма в политиката.

Той посочи, че е трудно да се предположи, дали вот "2 в 1"  ще заведе повече хора до урните, но прогнозира по-висок интерес, особено в по-големите градове.

Интересно ще е и колко хора ще участват в референдума, без да гласуват на изборите, допълни Димитров.

По думите на политолога трудността пред изборната администрация на местните избори няма да дойде от паралелно провеждания референдум, а по-скоро от преференциалния вот.

Според него няма да бъде проблем и увеличаването на бюджета, защото не става дума за колосален разход.

"Не харесвам идеята да се печатат бюлетини в чужбина, защото това е африканско решение. Често в някои страни в Африка бюлетините се печатат в чужбина, в частност в Европа. Според мен би трябвало бюлетините за кмет да се печатат в страната. Едва ли някой ще започне да прави някакви огромни фалшификации", заяви Димитър Димитров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase