Официално откриване на "Квадрат 500". Снимка: БТА

Новата Национална галерия "Квадрат 500" беше официално открита днес.

"Музеят не е просто място, в което окачваме картини, той е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който в първия си мандат сключи договора за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея.

Рашидов припомни, че идеята за създаването му е отпреди 16 години, през които се сменят седем министри на културата.

"Тази сграда беше апетитна за банки, за хотели, но ето днес се радваме на един голям български музей", добави той. Министърът пожела от днес нататък "Квадрат 500" да заживее богат интересен културен живот. Той отбеляза, че остава да бъде ремонтирано четвъртото крило на сградата - откъм ул. "Оборище" и се надява това да се приключи до една-две години, предаде БТА.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че преди няколко години Светлин Русев го е поканил в едно ателие, където са си говорили, че мазетата са пълни с картини и икони, които се рушат, а нямаме музей. "Аз му казах, че ще направим музей - и ето го днес", добави премиерът. Относно новата галерия, Борисов посочи, че е прочел заглавие в интернет "Откриват нов музей със стари картини". "Казах на Вежди - в новото крило само мои картини и на нови автори", пошегува се Бойко Борисов.

Ръководителят на концепцията на музея Светлин Русев определи откриването на "Квадрат 500" като едно от най-значимите в новата ни културна история. "Една красива илюзия вече е част от духовната територия на България", отбеляза той.

"Има една друга магистрала - тази на духа, която минава през времето, над политическите пристрастия, движи се със скоростта на светли надежди, светлина на доброто и съзидателното начало в човека. Иска ми се да вярвам, че днес заедно пътуваме през нея", каза Рашидов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова добави, че инвестицията по проекта на музея е 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

В новата галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Концепцията е изградена на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Половината от изложените творби в "Квадрат 500" са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка.

Само за вчерашния ден, тя е била посетена от 2000 души.

Галерията, намираща се на адрес ул. "19-ти февруари" 1 /до Паметника на Васил Левски/, ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase