Снимка: архив, Булфото

Синдикатите на МВР заплашиха с протест срещу пенсионната реформа, предупреди председателят на най-големия синдикат Валентин Попов след неформална среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

По думите му, Бъчварова е променила позицията си и вече не стои зад техните искания, а зад идеите на Министреството на труда и социалната политика.

"Нашето становище е, че можем да започнем от 50 години и тази място да влезе в сила от 3 години гратисен период", обясни пред bTV председателят на СФС-МВР.

От социалното министерство обаче предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г.

Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Предложените променище доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase