Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква е Църква, устояла на превратностите на времето и страстите на този свят, и е превела народа ни през бурни и сложни времена до днес. Това е казал патриарх Неофит днес по повод на 62-годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, цитиран от пресцентъра на Светия синод на БПЦ-БП.

На 10 май 2015 г. БПЦ чества 62 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство и по този повод патриарх Неофит е отслужил Света литургия в храма "Св. Александър Невски". В богослужението са участвали архиереи и свещеници от БПЦ, както и официалните представители на Руската и Румънската патриаршия у нас - архимандрит Филип Василцев и ставрофорен иконом Нелуц Опря.

В своето слово за празника патриарх Неофит е припомнил, че само преди дни тържествено и с пратеници от всички поместни православни църкви отбелязахме 1150 години от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква. Признаването през 927 г. на патриаршеското достойнство на родната ни Църква я прави първата автокефална църква след Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим, и най-старата народностна църква в Европа и сред славянските народи, е посочил Негово светейшество.

"БПЦ е Църква, в която Божията благодат диша и животвори, и обновява духа в нас, нейните чеда. Църква, която ни води към спасение и вечен живот", е казал още в словото си патриарх Неофит.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase