Явор Джонев. Снимка: Bulgaria On Air

Финансовото образование е нужно, но с него не бива да се избързва – то трябва да засегне по-скоро учениците в гимназиален курс. Това коментира пред камерата на Bulgaria On Air председателят на Института за прогресивно образование Явор Джонев.

Според него задължителните теми, които трябва да включва финансовото образование, са свързани с пенсионното осигуряване, личните спестявания и участието в инвестиционни процеси на борсата.

Въвеждането на финансово образование е необходимо, независимо дали ще бъде обособено като отделен предмет или ще бъде част от друг, обяснява Джонев.

Повечето младежи са прекалено много фокусирани върху въпроси кое е по-евтино и как да си купя поредната новост, как да придобия поредното нещо материално, което да ми даде по-добър престиж спрямо другите, без да разбират, че по този начин не могат да са щастливи и без да разбират, че консумирането не е инвестиционен процес, смята Джонев.

Според него последните класове на гимназията е добре да се въведе инвестиционно образование, което включва финансовото.

Но за доброто финансово образование са необходими усилия, промени в начина на мислене и нагласите у младите хора.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.Бг организират международна конференция "Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase