Снимка: архив, БулФото

Пострадал близък, който се нуждае от скъпа операция – класическа схема за телефонна измама.

Сюжетите стават все по-пъстри, а жертвите не намаляват. За 2013 г. са регистрирани 568 телефонни измами, през 2014 г. те вече са 787, а за първото тримесечие на тази година – 43, съобщава TV7.

Мошениците искат пари за освобождаване на колетна пратка, закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола и т.н., а напоследък лъжат, че близък на жертвата е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер и е необходимо лечение.

В събота по обед звъннал домашният телефон на Мира Йорданова. Сторило й се, че се обажда внукът й, и след като си поговорили малко, друг мъж взел слушалката и обяснил:

Още по темата

"Имате заявка за климатици, 6 климатика, обаче трябва да внесете депозит, защото банката затваря и не можем да ги задържим повече, връщаме ги обратно в Германия". На линия отново се върнал мнимият внук и обяснил, че му трябват 7000 лв., които ще й възстанови, като си дойде.

Жената приготвя парите и ги дава на непознат, без да поиска документ. Когато се прибира вкъщи, Мира се усъмнява, че има нещо нередно в цялата история. Обажда се на внука си и разбира, че е измамена.

Жената за втори път разговаря с телефонни измамници. Първият път реагира правилно - затваря телефона и веднага се обажда на близките си. При втория опит обаче успяват да я измамят.

Телефонните измамници могат да прозвънят цяло населено място за един ден, твърдят специалистите. Само за последните две седмици над 30 души са подали сигнал срещу телефонни измамници в полицията в Добрич.

Обикновено телефонните измамници са двама или трима. Единият създава усещането у жертвата, че се случва нещо страшно с негов близък и трябва да даде пари, а другият влиза в ролята на пострадалия роднина. Третият играч, който не се познава с реалния извършител на измамата, е т.нар. "муле".

"Мулетата" се набират чрез обяви. Те са безработни, публикуват обяви, че си търсят работа и измамниците се свързват с тях. Представят се за бизнесмени и ги наемат да извършат куриерска услуга от едно населено място до друго. Обикновено мулетата разбират едва накрая в какво са участвали.

В повечето случай ало измамниците са добре информирани както с обстановката в страната, така и със световните събития. Точно тази информираност създава и новите сценарии.

Освен финансови загуби, потърпевшите често търпят и здравословни проблеми. Много хора изпадат в шок, когато чуят по телефона, че нещо страшно се е случило с техен близък, обясняват психолози.

Младежи на 17-18 години са най-новите мошеници. Обикновено те са наследници на големи родове с традиции в областта на телефонните измами.

Жертви на телефонни измами вече не са само възрастни хора. Органите на реда предупреждават всички граждани да бъдат много внимателни и да не се поддават на изобретателните схеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase