Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски излезе с официална позиция след разразилите се дебати през последните дни.

Припомняме, че Светият Синод обяви, че той ще бъде задължително споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Решението бе взето по предложение на пловдивския митрополит Николай.

Още по темата

"Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод", призова Симеон.

В съобщението се припомнят думите му при връчването на ордена „Свети Иван Рилски”: „Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.


По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев определи като "смехотворно коронясването на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май".

Кобургготски обаче отрече, че ще бъде в Москва.

"И във връзка именно с тези конспиративни теории, ще отбележим, че в програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както бе публикувано в някои медии", пише в официалното съобщение.

Срещу решението на Синода се изказа и президентът Росен Плевнелиев. Според него може да се създаде разделение сред християните на монархисти и републиканци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase