Снимка: Reuters, архив

Семейната трапеза по Гергьовден гони 80 лв., пресметна в. "Черно море“ в дните преди празника.

За толкова трябва да се бръкне едно четиричленно българско семейство – мъж, жена и две деца, ако иска да спази плътно традицията. Обичаят изисква нашенецът да хапва агнешка мръвка по Гергьовден, а една статистика сочи, че за двата големи пролетни празника агнешкото присъства неизменно на българската софра

Най-голямото перо за празничния обяд или вечеря е агнешкото. В месарниците то върви по 13,50 до 14 лв. за килограм, като едно задно бутче излиза 2 – 2,5 кг. Някои от големите търговски вериги въобще не пуснаха агнешка мръвка, а други сложиха на тезгяха, но на високи цени – 17 лв., което накара хората да предпочетат малките квартални месарници.

В дните преди Деня на храбростта нашенците търсеха българско агнешко, тъй като в някои от магазините имаше и внос – от Австралия, Нова Зеландия, от Македония и Румъния. Клиентите залагаха на нашенското производство, тъй като месото не е дълбоко замразено и е много по-вкусно. Експертите съветват онези, които ще държат агнешкото на трапезата да бъде българско, да търсят печата. По закон на бутчето, на плешката на агнето трябва да има маркировка BG. Вносното няма такъв печат.

По-скъпичка тази година ще излезе салатата, която също е традиционна за гергьовската трапеза. Повечето ще предпочетат зелената вместо шопската салата, а тя излиза към 8 лв. За гарнитура на агнешкото може да метнете в тавата 1 кг пресни картофки и да ги задушите с копърче, а това означава още 3 лв. Естествено, ще има малко сухи мезета и сиренце за виното, без което нашенецът не може.

На такъв всенароден празник не минава без алкохол. Аперитивът и бутилка добро вино за възрастните ще излязат към 15 – 16 лв., още няколко ще се бръкнете за безалкохолното.

Десертът може да е купено шоколадово руло, което е към 4 – 5 лв.

Бюджетът може да удари и надмине стотачка, ако решите да се поглезите с агнешка чорба и дроб сарма. За супата ще ви трябват чревца, дробчета, сърца и зеленчуци. Дреболии и ориз са необходими за дроб сармата, а само булото, което е задължително, е 5 лв.

Ако искаме да минем по-тънко за празника, може да се лишат от агнешката мръвка. Проверка на в. "Черно море“ показа, че най-евтино ще ви излезе, ако замените агнешкото със свинско. На промоция в някои от веригите може да намерите свинска плешка за 5,40 лв. килото, а ако я смелите, правите кайма за кюфтета, с които ще нахраните цялото семейство.

На сметка ще са и вегетарианците, които няма да купуват месо и колбаси, а могат да минат с пържени тиквички по гръцки или печен патладжан, макар че този зеленчук е доста скъп в момента. Картофи, ориз, боб, леща със сигурност ще ви излязат по-евтино.

И така: ето го и бюджета:

За салатата - 8 лв.
За основното
2 кг бут по 14 лв. – 28 лв.
Пресни картофи – 1 кг - 3 лв.
Сухи мезета 200 г – 6 лв.
Сирене – 0,5 кг – 4 лв.
Хляб - 1 лв.
Алкохол - 20 лв.
Безалкохолно - 5 лв.
Десерт - 5 лв.
Общо: 80 лв.

По публикацията работи: Екип на Черно море
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase