Снимка: архив, Булфото

Семейството е първата инстанция, от която започва финансовото ограмотяване на децата. В помощ на домакинството, Асоциация на родителите са разработили специална формула, по която да се изчислява как се определя бюджета на учениците. Целта е още от рано в децата да се възпитат умения за планиране и управление на личния бюджет, и успешно справяне с бъдещи финансови затруднения.

Дори в страни с високо развити икономики, проучванията доказват, че средното ниво на потребителските финансови познания и умения е сравнително ниско.

Според изследване на финансовата грамотност на Световната банка от 2010 г, 47% от запитаните в България определят финансовите си познания като незадоволителни или почти никакви, а 39% имат твърде обща представа за приходите и разходите си.

В групата на младите хора между 16-17 години, 53% определят финансовото си образование като твърде слабо.

Според специалистите, първите финансови уроци трябва да се преподават от родителя. Джобните пари за училище на детето са главната репетиция, която го подготвя да управлява своите бъдещи финанси. Те имат за цел да възпитат в учениците отговорност към парите и разбирането, че разходите се правят въз основа на получените приходи.

В помощ на семействата, от Асоциация на родителите създават специална формула, изведена от практиката, по която се определя бюджета на детето според възрастта му.

"Даваме им една формула, която е: възрастта на детето по 50 стотинки за всяка година, което за първи клас означава 3,50 за седмица. Важно е детето да е наясно, че ако изхарчи парите си в понеделник, до петък няма да постъпят нови суми. Когато прилагаме такъв подход при възпитанието на децата, те много по-лесно си управляват и бюджета", коментира пред телевизия България Он Ер Цвета Бресничка от Асоциация на Родителите.

---------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase