Снимка: Reuters, архив

292 деца са починали в български социални домове от юни 2010-та до края на 2014-та. Това провокира Българския хелзински комитет да прикани председателката на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева спешно да започне проверка на огромния брой смъртни случаи на деца в домовете за медикосоциални грижи за деца.

Изследователите на БХК потърсили данни за смъртните случаи в Домовете и получили доклад за огромен брой смъртни случаи. В информацията са включени 29 домове, които се се управляват от Министерство на здравеопазването. В тях се настаняват деца от 0 до 3-годишна възраст, които са лишени от родителски грижи или деца с увреждания, нуждаещи се от постоянна рехабилитация.

Смърт може да настъпи вследствие на заболяванията и уврежданията на децата в социалните учреждения, но от БХК са обезпокоени от изключително високия брой и вярват, че случаите трябва да бъдат обект на задълбочена проверка. Тази проверка следва да бъде широко фокусирана и да разкрие както специфичните, така и системните фактори, довели до този тревожен резултат.

Процесът на деинституционализацията е проект, който цели закриването на 173 институции за деца в България и извеждането на децата от тях в алтернативни услуги, реинтегрирането им обратно в семейството или отглеждането им в семейна или близка до семейната среда. Планиран е да приключи до 2025 г.

Той е основан върху широко споделяното от съвременната наука разбиране, че институционалната грижа уврежда сериозно както психичното, така и физическото развитие на децата, настанени в институции. Това се отнася особено за децата в най-ранна възраст.

На практика процесът започна през 2010 г. с извеждането на деца с увреждания над тригодишна възраст от домовете за медикосоциална грижа за деца и домовете за деца с умствена изостаналост. Понастоящем този процес не е приключил и в много домове на България продължават да се отглеждат голям брой деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase