Снимка: архив Reuters

Нивото на заболеваемостта от туберкулоза у нас расте застрашително. За това алармира доц. д-р Христо Ганчев, и.д. управител на “Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна”. Той присъства на разглеждането на годишния финансов отчет на лечебното заведение за 2014 г. от комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

Д-р Ганчев директно обвини министъра на здравеопазването в “пълна некомпетентност” по повод негово изказване, че заболеваемостта от туберкулоза у нас изчезва. “Когато аз бях студент, тенденцията бе до няколко десетки години тази болест да изчезне напълно от картата на Европа”, коментира доцентът. Той обясни, че в момента, както и преди половин век, у нас се отчита заболеваемост от 35 болни на 100 000 души население.

Към днешна дата “Жълтата гостенка” е напуснала почти напълно развитите страни в Европа. У нас обаче нещата не стоят по този начин. Заболеваемостта не само се е запазила, но се е увеличила, защото населението на страната намалява прогресивно.

Освен това усложненията, които причинява “Жълтата гостенка” стават все по-страшни, коментира специалистът.
Към момента в местния Тубдиспансер се лекуват 22-ма лежащо болни. Само през миналата 2014 г. през лечебното заведение са преминали 77 човека, уточни доц. Ганчев, като добави, че това са отчайващи данни за нивото на заболеваемост у нас.

Припомняме, че местният парламент е на път да стартира процедура за ликвидация на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в града и дейността й да бъде преустановена. Лечебното заведение е пред фалит, банковите му сметки са блокирани от фирмата доставчик на храна, а общината е декларирала отказ да го финансира заради липса на правно основание за това.

Управителят на Тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев призова да не се бърза с ликвидацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase