Снимка: Нова тв

Асенка стана "герой" във всички медии, защото роди поредното си дете за сметка на държавата. Бебето е осмо по ред на жената с ампутирани крака, която живее с мъжа си в бедност, но не спира да ражда деца за... България.

"Нова телевизия" открива семейството, докато краде кабели с останалите си деца. Асенка изостави бебето си преди седмица, но за малко, казва тя. Държавата ще го гледа докато проходи, едва след това ще си го вземе обратно.

Родена само преди 7 дни, но с тежка съдба. Това е бъдещето на малкото бебе Лора. Бъдеще, в което дано най-близките й поне научат името й.

Още по темата

Бащата на Лора е и баща на общо 7 деца. Само така си обясняваме защо все още не е научил името на последната си рожба. Пламен не знае и къде в момента се намира дъщеричката му. Съпругата му Асенка трябва да гледа децата и да помага на мъжа си, а бебето разрешила да настанят в приемна грижа.

На въпроса дали се пазят, за да не забременява повече, отговорът на Асенка е категоричен - "Не!". Тя обаче не искала повече да продължава така. След 40 дни щяла да посети болница, за да си сложи спирала.

След раждането, майката веднага избягала от болницата. Трябвало да помага на мъжа си и да гледа децата. Затова разрешила да настанят новороденото в приемна грижа. Не е и виждала чедото си след раждането. Искала да си я гледа, но чака на държавата. Тя трябвало да й помага, да й даде количка и всичко необходимо.

И бащата си искал бебето, но не сега, а като проходи. След една, две години щели да си го вземат.

Кои са другите деца? Валери е на седем и когато не е с баща си да копае кабели, е в първи клас. Стефан пък живее във възпитателно училище край Русе. Там е, защото преди време го хванали да краде буркани. От 20 дни обаче е при Пламен и Асенка и се надява като баща си да намери кабел в оловото.  Днес не откриват кабел. Само олово, което ще продадат и ще изкарат 20 лева.

Явно децата на Асенка не са натрупали отсъствия, защото семейството живее с 200 лева помощи. Асенка има и 130 лева инвалидна пенсия. Скоро Пламен трябва да стане неин асистент и ще получава още пари от държавата.

Връщаме се към съдбата на Лора и опитите на държавата да я върне в семейството й. След 6 месеца, година или две ще стане ясно дали тя ще заживее при родителите си или при баба си с петте стаи. Засега тя има друг път - в приемно семейство. Дали настоящето на това семейство ще бъде бъдещето на Лора, зависи от държавата.

В района има зачислен социален работник, който обикалял постоянно. На въпроса защо децата не са на училище, щом са под постоянно наблюдение, работникът отговаря, че бабата трябвало да ги праща. Бабата пък казва, че днес не ги изпратила, защото им заръчала да отидат да си купят обувки. Те обаче копаят за кабел... неотлъчно до бащиното си тяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase