Снимка: Facebook

Столичанин показа нагледно как полицаи спират незаконно коли в столичния квартал "Младост 4". Той публикува и фотос във Facebook от случката, която описва подробно.

"Контрол над изпълнителната власт ли? Днес хапваме с колеги в заведение в "Младост 4" и забелязваме човек в жилетка, спиращ произволни автомобили. Огледахме се и не видяхме патрулка, която по закон трябва да се вижда от пътя - по новия закон трябва всяко спиране да се извършва дори под строг видеоконтрол, оповестен с бележка на служебния автомобил. Нахранихме се и излязохме - хвърлихме око от по-близо и видяхме, че лицата са две - и двете униформени, единият седи в немаркиран частен автомобил, без служебна лепенка или маркировка, без буркан или други специални съоръжения. Другият с жилетка с надпис "ПОЛИЦИЯ" спира, без да има маркировка за ранг и принадлежност към дадена служба. Обадих се на 112, да подам сигнал: "Здравейте, да подам сигнал... така и така, действието се развива на обръщалото на автобуси 76 и 213 в "Младост 4", "Сигналът приет, благодарим Ви!"

Три минути след като подадохме сигнала, достатъчно време да се пусне до 7-мо РПУ, на района на което се извършва нерегламентираната проверка, и някой да се обади и да ги предупреди за евентуална проверка, шофьорът на частния автомобил, с регистрация СА7202ТХ (колата вдясно на маркировката), който и спираше до момента поне два автомобила, съблече жилетката и се прибра на шофьорското място. Поседяхме 15-тина минути в непосредствена близост, в очакване на патрулка, за да пишем жалба и да свидетелстваме, но патрулка така и не се появи. Вместо това ни се хилиха известно време от колата, накрая запалиха и си тръгнаха", пише свидетелят на случката Владислав Тачев.

От пресцентъра на МВР потвърдиха пред Dnes.bg, че знаят за сигнала.

"В района се е провеждала специализирана операция на полицаите от 7-мо Районно управление и колите са спирани като част от нея. Няма нищо общо с пътен контрол. Колата не е обозначена, което е практика при подобни операции", заявиха от МВР.

Тачев, който сигнализирал за проверките, също получил информация от СДВР, че се е провеждала операция. От там са го уведомили, че полицаите са били без автомобил и не е трябвало да използват личен автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase