Снимка: архив Ройтерс

Жените в България продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете. Увеличава се и броят  на представителките на слабия пол, които остават без работа, сочат последните данни на НСИ.

Държавата ще се опита да промени статистиката със законопроект за равенство между половете. Документът е готов и започва общественото му обсъждане. Проектът вече е бил дискутиран от Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет. Предстои обсъждането му и в други по-широки формати.

Това съобщиха от социалното министерство. На заседание в Правец социалният министър Ивайло Калфин се е ангажирал равнопоставеността между половете да бъде включена във всички държавни политики.

По време на форума той е обяснил, че приемането на закона е приоритет за кабинета. Целта е да се започнат реални мерки и те да получат широка подкрепа.

Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък представил данните на Статистиката, според които през 2012 г. разликата във възнагражденията е била около 21 на сто, а през 2013г. - до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната дейност са преобладаващите сфери за заетост при жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase