Кой ще почива това лято на родното море? Снимка: Булфото

Макар да има още над 2 месеца до началото на активния летен сезон у нас, от бранша отдавна алармират за сериозния спад, който се очаква сред руските туристи по морето. Сред причините се сочат обезценяването на руската рубла, както и санкциите на Европейския съюз срещу Москва и позицията на страната ни към тях.

Пред Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира, че се очаква да имаме спад от 160 000 руски туристи през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., а сериозна част от тях имат апартаменти "втори дом".

Още по темата

Заради задаващия се отлив на руските туристи по нашето Черноморие, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ако ги няма руснаците, кой ще ходи по нашето море?"

Резултатите от анкетата, в която участваха над 3050 души, сочат, че едва 13% от хората са оптимисти, че по-малкият брой руски туристи ще бъде компенсиран с по-добри оферти за българите и повече нашенци ще почиват на родното море.

За сметка на това над половината от отговорилите в анкетата (57%) са категорични, че докато не получат по-изгодни оферти за почивка от родните курорти, биха предпочели съседните Гърция и Турция за своята морска почивка.

Всеки четвърти анкетиран (24%) смята, че въпреки кризата руснаците пак ще дойдат, защото у нас им харесва. Само 6% от отговорилите в анкетата са оптимисти и вярват, че на мястото на отказалите се руснаци, България ще привлече по-заможни туристи от Западна Европа.

И докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март. Първите за сезона немски гости ще бъдат последвани от още няколко групи, които в началото на месец април ще бъдат настанени в курорта.

А какво ще бъде лято 2015 и къде ще почива българинът през него – времето ще покаже!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase