Тодор Танев. Архив: Булфото

Образователният министър проф. Тодор Танев предлага физическото и словесното насилие срещу учителите да бъде инкриминирано. По време на брифинг за предстоящите реформи в системата той обясни, че насилието и неуважението в училище са сред основните проблеми. За целта МОН ще работи заедно с МВР.

МОН ще обяви награда на името на Евлоги и Христо Георгиеви за националния бизнес, подкрепящ финансирането (меценатството) в образованието, каза министърът.

Той съобщи още, че министерството обмисля в най-скоро време да предложи на обсъждане четиристепенна система за образование в България. По думите му сегашната двустепенна система - за училищното и висшето образование, не работи добре.

В сега съществуващата двустепенна образователна система "има вакуум на връзки както с производството, така и между образованието и науката". 

Първата степен в новата четиристепенна система ще е за предучилищното и училищното образование. Втората степен ще е за колежанското образование, което е вид професионално образование. В него ще е възможно да се получи това хибридно, интегрално колежанско образование, каквото има в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания, обясни Танев.

Той добави, че това колежанско образование у нас ще е след средното образование, но с елементи на висшето образование - това ще бъдат колежи.

Третата степен ще бъде висшето образование, но промени ще има и в неговата структура. Освен факултетите, вече и департаментите ще бъдат основни университетски звена. Третата степен в новата образователна система ще е за висшето образование, но и в него ще има промени в структурата му, защото в момента тя е доста закостеняла, заяви Танев. Освен съществуващите в момента факултети основно структурно звено на университетите трябва да бъдат и департаментите.

Последната стълба ще бъдат Центровете за върхови постижения или клъстерите. Те ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност. Новите клъстери ще са свързани с образованието и науката. В един такъв клъстер може да участват "структурни единици на висши учебни заведения", както частни или държавни изследователски звена /институти на БАН/ и дадено производство, обясни министър Танев. Той отбеляза, че такива 25 клъстера има във Франция.

Тодор Танев обяви още, че майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase