Вежди Рашидов Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов отказа да коментира скандала с игралния филм за Левски, който избухна миналата седмица.

Тогава редица експерти по култура, историци, критици и редови зрители разкритикуваха лентата заради принизяването на Апостола.

Още по темата
Рашидов обаче все пак си позволи да направи няколко изказвания по адрес на филма с уговорката, че като министър няма правото да играе ролята на арткритик.

„Колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски посвоему“, каза Рашидов. След това добави, че въпросът е до каква степен съзнанието на хората е съвременно.

„Защото когато гледате един Милош Форман, „Амадеус“ – както по гръб свири, седи между едни симпатични дами с бели кокове и ги щипва, образът му не го прави по-малък“, каза министърът и допълни: „Трябва да видим какво може да покрием в съзнанието, под кората на всеки за Левски“.

Министърът призова и да не прекаляваме с патриотизма. На въпроса не е ли срамно за 100 години българско кино да имаме два-три големи филма за Левски, Рашидов отвърна: „За Гарибалди колко видяхте? Че е световноизвестен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма“, каза той.

Рашидов се запита кой ли би се наел да разработва образи-икони. „Аз не знам кой, когато един образ е станал в съзнанието на целия народ икона, който ще вземе да разработи това. Много е тежко, видяхте едно творческо начинание какви дискусии събуди“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase