Снимка: Булфото, архив

Вдигането на таксите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" няма да решат проблемите, осигуряваме си скандал за минимум пари, заяви ректорът проф. Иван Илчев в интервю за "Стандарт".

Студенти обявиха пред медиите, че в СУ се готви увеличение на на семестриалните такси с 10 %. Според предложението таксите на студентите редовно обучение ще се покачат с най-малко 10%, докато тези на задочниците ще достигнат 70-80 на сто от позволените от държавата нива. Основна причина за повишаването на семестриалните такси е погасяване на огромната дупка в бюджета на Софийския университет. Все още няма окончателна информация за нейните размери, но според неофициални данни тя е между 8 и 18 милиона лева.

"Политиците обявяват образованието за приоритет, но бюджетът ни за тази година е абсолютно същият, както и миналата. И тъй като субсидията ни е на брой приети студенти, ние се принуждаваме да приемаме и хора, които иначе не биха намерили място в Софийския университет. А положението ще става още по-тежко, защото випускът тази година е с около 16 - 17000 абитуриенти по-малко", каза Илчев.

Той допълни, че Софийският университет вече 5 години не е повишавал таксите.

"Ние направихме една таблица, според която в момента нашите такси са най-ниските и се намират под средното ниво за страната. Всички очакват от нас да обучаваме на най-високо ниво с най-ниските такси", каза още ректорът.

Той обаче бе застава зад обсъжданите идеи.

"Това няма да ни реши проблемите - ще ни осигури максимален скандал за минимум пари. А и означава, че клякаме пред нежеланието на политиците вече десетилетие да направят такива реформи в образованието, които пряко да обвържат качеството с финансирането. С това определено не съм съгласен. Но и студентите не бива да забравят, че таксите им стоят на едно ниво при общо поскъпване на живота и особено на нещата, които ни тежат най-много - парно, електричество и т.н.", призова Илчев.

Ректорът на СУ не вижда решение при тазгодишния бюджет, но се надява на някакво временно решение след среща с премиера Бойко Борисов, което да позволи таксите да не се повишават.

"В България трябва да има университет на европейско ниво, в който децата на интелигентни и незаможни родители, които не могат да ги пратят в чужбина, да получават качествено образование. Все пак в световните рейтинги вторият български университет след нашия е близо хиляда места по-назад. А това означава, че обществото получава най-висока ефективност за средствата, които влага. Ако субсидията продължава да следва досегашните принципи, това означава, че политиците ни принуждават да се самоизяждаме", завършва проф. Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase