Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Снимка: БТА

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че не е бил информиран за разработката „Червеи“ и не е било необходимо да знае за нея.

Още по темата
Лазаров каза за пореден път, че не разполага с информация да са подслушвани протестиращи.

Темата ми е известна от публичното пространство, обсъжда се оперативно дело в дирекция „Вътрешна сигурност“, аз лично не отговарям за дирекцията, която е пряко подчинена на министъра, добави главният секретар на МВР.

Той посочи, че не разполага с информация за разработката и допълни, че няма информация за коя информационна система става въпрос.

Лазаров беше категоричен, че знае толкова, колкото и медиите. По думите му трябва да се имат предвид преди всичко фактите, а досега имало две официални изявления – на премиера и на главния прокурор. Всичко останало, общо взето, са догадки, обобщи той.

Лазаров дойде днес за среща при премиера Бойко Борисов, но уточни, че на нея разработката не е коментирана и са обсъждани други теми. На въпрос какво е докладвал на министър-председателя, той отговори лаконично: „Каквото трябва“.

Главният секретар пресече и по-нататъшните въпроси с думите, че взема заплата, за да ръководи службите, не да дава интервюта.

„Цялата дейност по противодействие на организираната престъпност, съвместните действия на НАП, митниците, ДАНС се съгласуват с премиера и под ръководството на прокуратурата“, каза само той и допълни, че за всичко случващо се има ясна координация и конкретно разпределени задължения между институциите.

По темата за социалното недоволство във вътрешното министерство Лазаров подчерта, че винаги е подкрепял синдикатите за по-добри условия на труд и социални придобивки на служителите. Той обаче посочи, че в момента трябва „да сме изключително прецизни какво има като бюджет на МВР“ и какви са финансовите възможности на държавата за осигуряване на исканията.

Главният секретар коментира, че темата е деликатна и чувствителна, но допълни, че е оптимист, че с общи усилия ще бъде постигнат позитивен резултат в интерес на обществото, на МВР и на служителите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase