Сотир Цацаров. Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата не е имала друга законосъобразна възможност, освен да не поддържа обвинението срещу Цветан Цветанов, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за оправдателната присъда на бившия вътрешен министър по делото за незаконно подслушване.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден Софийски градски съд оправда Цветанов, като това стана няколко часа, след като прокуратурата се отказа от обвиненията срещу зам.-председателя на ГЕРБ.

Още по темата
"В момента действа Закон за МВР, който закон е бил предложен на вниманието на Народното събрание, внесен от Министерски съвет в НС през ноември 2013 г. В преходните и заключителните разпоредби на закона са били предвидени и изменения в Наказателния кодекс“, започна обяснението Цацаров.

По думите му тези изменения касаят приложенията на т. нар. военно-длъжностни престъпления по отношение на длъжностните лица от състава на МВР. „Тези изменения предвиждат, че спрямо тези лица наказателна отговорност в такива случаи се носи само при война, военно положение или на изпълнение на мисия в чужбина", уточни главният прокурор, цитиран от "Фокус“.

Цацаров изрази категоричното си мнение, че прокуратурата не е имала каквато и да е друга законосъобразна възможност, освен да не поддържа обвинението срещу Цветанов.

Главният прокурор коментира отново и доклада на ЕК, който по думите му не е насочен само към органите на съдебната власт. „Съдебната власт не може да заработи по-добре само на базата на вътрешни структурни реформи. На съдебната власт й трябва адекватен инструментариум, а такъв би бил не толкова формален Наказателно-процесуален кодекс", подчерта Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase