Снимка: Dnes.bg

Стотици населени места в България са без аптека или лекар. Във възрожденския град Клисура жителите вече 10 години ходят пеша по 10 километра, за да стигнат до най-близкото място, на което се продават лекарства.

„Най-малкото да е на аналгин, на аспирин, припкаме все до Розино, до Карлово, но и в Розино е по-скъпо и бягаме все до Карлово”, разказва пред Dnes.bg жена от града.

В Клисура живеят 1500 жители. На сезон градът се посещава от 10 хиляди туристи. Основният проблем на населеното място е липсата на аптека.

Понякога хората са принудени да пътуват до Карлово, за да си набавят необходимите медикаменти. „Нещото, което върши работа е Спешната помощ тогава, защото мен по телефона ме консултират с педиатър - казвам какви лекарства имам, какво мога да дам и той ме консултира, това е спасението”, разказва друга жена.

Липсата на аптека е сериозен проблем както за възрастните хора, така и за родителите на малки деца. По тази причина повечето от хората в началото на всяка зима се презапасяват с лекарства, но често и това не помага при възникване на спешен случай.

„Много зле ни се отразява. Аз имам син на 9 години, малко бебе гледам. Просто за всяко нещо разчитам на съпруга ми – да ме кара до аптека, до лекар, до всичко”, твърди друга жителка на града.

Понякога лекарства се доставят в магазина за хранителни стоки. Кметът на Клисура е молил на няколко пъти фирми да отворят поне дрогерия в града, но без резултат.

„Тая необходимост от разкриването на аптечен пункт е огромна затова, защото е трудно предвижването до съседното село Розино или до Карлово”, съобщи кметът на Клисура Борис Спиров.

Докато в Клисура отвори аптека, жителите на населеното място са принудени да ходят пеша по 10 километра, за да си набавят нужните медикаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase