Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан беше сред присъстващите.Снимка: БТА

Главният равин на България Аарон Зербиб прочете тази вечер в Централната софийска синагога молитва в памет на загиналите в терористичните актове. Религиозната служба бе организирана от Организацията на евреите в България /ОЕБ/ "Шалом" и Централния израелтянски духовен съвет.

Още по темата
В словото си председателят на ОЕБ "Шалом" Максим Бенвенисти заяви, че изпитва дълбоко съчувствие не само към загиналите при атентатите в Париж, но и към всички над 18 000 жертви на тероризма по целия свят. "Защо има толкова много жертви? Защото светът е изпълнен с пропасти. Пропасти в богатствата, пропасти в начина на живот, пропасти във възможностите за социална реализация", посочи в своята реч Максим Бенвенисти, цитиран от БТА и допълни, че докато живеем в свят, изпълнен с пропасти и докато не започнем да се възприемаме такива каквито сме, никога няма да победим тероризма.

Заместник-ръководителят на мисията на Израел в България Саусан Хасон поднесе своите най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите на атаките в Париж миналата седмица и изрази солидарността си с близките на загиналите по време на терористични атаки в световен мащаб. "Изправени сме в момента пред една глобална терористична угроза и поради тази причина трябва да подходим глобално с помощта на политическо, интелигентно и оперативно сътрудничество", посочи Хасон.

По думите й борбата срещу тероризма е борба за ценности и всяко едно отстъпление пред заплахите на екстремистите ще подрони стабилността на едно демократично общество.

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че случилото се в Париж миналата седмица е в резултат на една или няколко идеологии, които поставят идеите по-високо от човека.

Той изтъкна, че именно това е довело до смъртта на хората, които не са споделяли тази идеология. "Най-важното ми послание към вас днес е, че няма по-голяма ценност от човека", обърна се посланик Ксавие Лапер дьо Кабан към присъстващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase