Ирен Савова. Снимка: Нова телевизия

Адвокат Ирен Савова подозира, че баща й е убит при пътен инцидент заради случая с тефтерчето на бившия шеф на Комисията за борба с конфликт на интереси Филип Златанов.

Още по темата
Савова е защитник на Златанов по делото срещу него. В тефтера с инициали, за които има подозрение, че са на политици, има и указания как да се реагира по конкретни случаи - „да се удари“, „да се изчака“ и т.н. Тефтерите изчезнаха от колата на вещото лице през ноември миналата година.

Инцидентът с бащата на адвокат Савова е станал на 9 декември. Възрастният човек е ударен и убит от автомбил, докато карал колело на Околовръстното на Ихтиман. В същия ден тя получава странни обаждания, вероятно с цел да излезе от кантората си и да бъде отвлечена.

Тя разказа пред Нова телевизия, че рано сутринта на 9 декември й се е обадил мъж, представящ се зам.-шеф на полицейския участък в Божурище. Той настоял Савова да бъде адвокат на задържан чужд гражданин с мотива, че лично му се е обадил посланикът на Словения и посолството моли много настоятелно.

"След като разбра, че няма да изляза веднага от кантората и че това, което предлагам, е да отиде друг колега, започна да ми предлага всякакви варианти, за да се съобразят с моята програма, за да бъда лично на мястото в Божурище. Стигнахме до уговорка за 17.00 часа, за да направим съответните проверки. В момента, в който тази проверка приключи, се оказа, че такъв човек не съществува и няма подобен служител в РПУ-Божурище. Опитах да се свържа обратно на телефона, но вече нямаше връзка”, разказа адвокатката.

В 18.30 часа тя получава обаждане, че е станал инцидент с баща й.

"Това, което ме разочарова и заболя, е, че два часа и половина ние чакахме следствен екип, не беше отцепен пътят от двете страни, две коли бяха заградили леко мястото на инцидента. Звъняхме на телефон 112 многократно. Още по-странното е, че имаше едно веществено доказателство, което не беше иззето по съответния ред. Става въпрос за стъкло от фар на автомобил, което беше до баща ми”, каза Савова и допълни, че това говори или за слаб професионализъм, или за умишлена постъпка.

Тя допусна да има връзка с тефтерчетата на Филип Златанов, но заяви, че това е работа на досъдебното производство и прокуратурата, които трябва да го докажат.

На 12 декември тя е пуснала жалба до прокуратурата и полицията, но един месец вече няма отговор и дори не е проверен телефонът, от който са й се обадили.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че Софийската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за смъртта на бащата на адвокат Ирен Савова.

Досъдебното производство е срещу неизвестен извършител за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил смъртта на И.С.Х., като извършителят е избягал от местопроизшествието.

В хода на разследването са извършени всички неотложни действия за разкриване на истината. Постъпилата в СОП молба от Ирен Савова, която е наследник на пострадалия, е разгледана и незабавно е изпратена на водещия разследването с указания, които са изпълнени. Процесуално-следствените действия продължават, допълват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase