Захарин Пенов. Снимка: архив, БулФото

Шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Захарин Пенов е подал оставка заради катастрофата край Горно Ябълково, при която загина 34-годишният полицай Асен Асенов, а негови колеги бяха ранени.

Още по темата
Пенов е подал оставката си преди два дни по морални причини и министърът е решил да я приеме.

„Изказвам обаче висока оценка за работата му", съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, цитиран от „Фокус“.  Министърът обяви това след среща на ръководството на МВР и синдикатите в министерството, които поискаха оставки заради тежкия инцидент на границата, при който камион с полицаи се обърна.

Пенов е директор на „Гранична полиция“ от август 2009 година.

Вучков заяви, че българо-турската граница е най-опасният участък. По думите му „военната операция“ там се е стоварила изцяло върху МВР, а Министерството на отбраната е в „пълна изолация“ по отношение овладяването на миграционния натиск.

Той съобщи, че в последния месец и половина проблемите в участъка са обсъждани на различни нива.

„Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и като съдържание е изчерпана. Предложихме на Министерския съвет нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР самичко не може да се справи с това предизвикателство", заяви Вучков.

По думите му три доклада по темата са изпратени от него на 23 декември до МС. Основният извод е, че командироването на полицаи от вътрешността генерира големи проблеми, защото те не са подготвени, а и с
командироването им се оголва вътрешната част.

„Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата, да бъдат назначени 700 служители на „Гранична полиция“. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", допълни Вучков.

Той съобщи още, че е предвидено изграждане на 110 км нови пътища, „за да не излагаме полицаите на риск“, което ще струва около 2,5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase