Архив: Булфото

От началото на годината досега са били извършени 78 трансплантации от починал донор и 20 от жив донор, каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова.

По думите й близо 1100 болни българи чакат за трансплантация на орган, като 900 от тях чакат трансплантация на бъбрек.

Пациентите с бъбречна недостатъчност на диализно лечение са 3500, но през последните две години се увеличават бъбречните трансплантации, преди болните да достигнат до диализно лечение, което е успех за нас, каза проф. Емил Паскалев, нефролог в Александровска болница.

Детските бъбречни трансплантации се извършват по-трудно, защото трупното донорство е ограничено, коментира проф. Паскалев. Живото донорство на бъбрек от родител на дете също е силно затруднено поради физически особености на децата, особено под 10-годишна възраст.

Преди години имаше българо-френска програма за взаимодействие за трансплантиране на бъбреци на деца. Срокът на тази програма обаче е изтекъл, коментира проф. Милан Миланов, завеждащ Централна реанимация в болница "Пирогов".

Проблемите в областта на донорството и трансплантациите не произтичат от координаторите по донорство, а от процеси от преди години, довели до недоверие в лекарите, каза още Симеонова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase